Op bezoek bij Van Vliet Makelaardij

vanvliet1Op de hoek van de Ribeslaan/Jachtlaan is al jaren het kantoor van makelaarskantoor Van Vliet gevestigd. Tijd om daar eens een bezoek te brengen in het kader van onze serie Wie is wie. De ontvangst door pa Hans en zoon Meindert is allerhartelijkst. Direct gaat het verhaal over tennis en natuurlijk over Quick. Hans: „Ja, Quick mis ik wel. Ik heb op Quick een ontzettend gezellige periode gehad. Samen met mijn vrouw Patricia speelden we jaren in een woensdagavondteam, samen met teamleden als Ben en Marjan Wildenberg en Rein Kroeze. Jammer genoeg hebben wij door drukke omstandigheden om een gegeven moment afscheid genomen van de actieve sport. Ik ben nu zo'n tien jaar donateur om toch nog enige binding te houden."

Op de vraag een bijzondere herinnering te noemen zegt Hans: „Ja, de keer dat we gewonnen hebben! Want bij ons ons team lag het niveau niet zo hoog en ging het vooral om de gezelligheid. En die keer dat we koffie hebben gewonnen bij een team waarvan iemand eigenaar was van Ten Have Koffie." Zijn beide zonen, Meindert en Casper hebben allebei een tijdje bij de jeugd van Quick doorgebracht. De jongste, Casper, vijf jaar en Meindert zo'n acht jaar. Meinndert heeft op zaterdagmorgen competitie gespeeld in een jeugdteam met bijvoorbeeld Rudolf van Oomen. Meindert: "Ik ben na mijn zestiende een andere sport gaan doen, maar denk er wel weer over te gaan tennissen. Als het werk het toelaat, ga ik uiteraard weer naar Quick. Het is belangrijk toch iets aan sport te doen naast je werk."

Blanco start
Hans komt van oorspong uit Den Haag en is na een aantal verhuizingen met zijn ouders samen met Patricia in Apeldoorn neergestreken. Hij is een periode directeur bij Bouwfonds Nederlandse Gemeenten geweest en heeft in 1989 de stap genomen om zelfstandig makelaar in Apeldoorn te worden. Daarmee is hij helemaal blanco begonnen. Een nieuwbouwproject in Woudhuis heeft hem geholpen om toch vrij snel een eigen plekje te kunnen veroveren binnen de Apeldoornse huizenmarkt. De crisis maakt het niet gemakkelijk voor makelaars. Hans: "Vorig jaar heb ik de zaak overgedaan aan Meindert en ben ik in dienst gekomen bij mijn eigen zoon. Het resultaat van vorig jaar is best matig te noemen maar er staat tegenover dat van de 24 woningen die in Berg & Bos zijn verkocht, er vijf via ons kantoor zijn gelopen." Meindert vervolgt: "We proberen tijdig en actief met onze klanten te praten. De prijzen staan echter behoorlijk onder druk. Soms wel 20% lager dan we gewend waren. Dat maakt het niet eenvoudiger. Maar door een helder verhaal te vertellen en goede afspraken met elkaar te maken, zien wij toch kans woningen te verkopen."

Voorzichtig uitbreiden
"Vorig jaar hebben wij een verzekeringsportefeuille overgenomen om daarmee meer service in de breedte te kunnen bieden," zegt Meindert. "Wij willen als kantoor toch iets groeien naar het middensegment. Niet te groot, maar ook niet te klein. Het biedt ons meer stabiliteit. Gelukkig hebben wij veel goodwill onder onze relaties. Helaas is de frequentie dat we elkaar treffen door de crisis minder geworden. Mensen verhuizen minder snel. Maar wij hebben nog steeds veel vertrouwen in ons werk."

Reizen
Door het de overdracht aan hun zoon hebben Patricia en Hans meer tijd gekregen om te gaan reizen. Zo kamperen ze veel in Afrika, maken tochten door Indonesië en gaat Hans binnenkort op bezoek bij een archeoloog in Jordanië om te kijken naar een Romeinse opgraving. Hans zegt hierover: "Oudheden is niet zo aan Patricia besteed, dat is meer mijn ding. Verder nemen we ons steeds voor een bezoek aan het gezellige terras van Quick te brengen. Want ik wil graag als sponsor contact houden. Als je je gezicht niet laat zien dan werkt het niet. Dan kan je nog zoveel borden, doeken en advertenties nemen, het gaat juist om het persoonlijk contact. Wie weet zien wij elkaar binnenkort in dit jubileumjaar op Quick!"

Eric Paap