Van Essen Schoenen

bill sylvia"Geboren in de schoenendoos"

Van Essen Schoenen aan de Hoofdstraat 88 in Apeldoorn bestaat dit jaar honderd jaar en heeft op woensdag 2 oktober 2013 uit handen van burgemeester John Berends het predicaat 'Hofleverancier' ontvangen. Broer en zus Bill Nieuwenhuis en Sylvia Canisius-Nieuwenhuis vormen de spil van deze zaak. Een mooie reden om deze twee Quick-leden eens onder de aandacht te brengen in onze rubriek "Wie is wie".

Het verlenen van het recht tot het voeren van het predicaat 'Hofleverancier' wordt gezien als een bekroning van bewezen kwaliteit, soliditeit en betrouwbaarheid, die de onderneming de afgelopen honderd jaar heeft geleverd. Een speciale bijkomstigheid is dat het predicaat 'Hofleverancier', het allerlaatste is dat door Hare Majesteit Koningin Beatrix is verleend acht dagen voor de troonswisseling. In Apeldoorn zijn zij de 9e hofleverancier en de derde schoenenzaak.

Op 17 mei 1913 opende de Arnhemse ondernemer Alphons Snoeren een filiaal in de Dorpsstraat (later Hoofdstraat) in Apeldoorn. Willem van Essen werd in 1917 bedrijfsleider van dit filiaal. In 1937 nam hij de zaak van Snoeren over, omdat de winkelier geen opvolgers had. Op 2 juli 1956 overleed Willem van Essen, waardoor dochter Meli op 19-jarige leeftijd voor de zware opgave stond haar vader op te volgen. Later runde zij de winkel samen met haar echtgenoot Joop.
In de afgelopen honderd jaar is Van Essen twee maal verhuisd. Begonnen aan de Dorpsstraat (later Hoofdstraat) 94. In 1954 verhuisde de winkel naar het naastgelegen grotere pand aan de Hoofdstraat 96.

vanessen1954Derde generatie
Omdat in de jaren zestig de zaak bijna letterlijk uit zijn jasje groeide, bouwden Joop Nieuwenhuis en Meli Nieuwenhuis-van Essen in 1967 een nieuw winkelpand op de huidige locatie, Hoofdstraat 88. In 2012 werd het winkelinterieur totaal vernieuwd. De zaak wordt nu gerund door de derde generatie, broer en zus Bill Nieuwenhuis en Sylvia Canisius-Nieuwenhuis die het schoenenvak met de paplepel kregen ingegeven en zoals zij zeggen: "We zijn in de schoenendoos geboren". De winkel heeft vergeleken met vroeger een geheel nieuwe uitstraling gekregen. Geen kinderschoenen meer, betere presentatie van al onze circa 85 merken en meer ruimte voor een goed advies. "We zijn trots zoals de zaak nu draait en deze mijlpaal ons een goede toekomst biedt."

Tennis
Bill en Sylvia tennissen al geruime tijd. Eerst op Tepci, maar door hun deelname aan de Quick-toernooien ontdekken ze al snel dat het op ons park eigenlijk best gezelliger en gemoedelijker is. Sylvia maakt de overstap als het oude park van Tepci naar de nieuwe locatie in het Orderbos verhuist. Bill heeft dan al lang zijn draai bij ons gevonden en tennist vooral op de maandagavond. De bardiensten draait hij meestal op maandag en op vrijdagavond. Bill zegt: "Zoveel tijd heb ik niet door de zaak, dus ik kies een moment dat er gezellige groep mensen op Quick aanwezig is om een balletje te slaan". In de winter sla ik deze sport over en probeer twee keer in de week te schaatsen op de ijsbaan De Scheg in Deventer. Als koning winter het toelaat pak ik een paar toertochten mee zoals de Holland-Venetiƫ tocht en de Nacht van Deventer." Sylvia is niet meer zo fanatiek als vroeger: "Nee, de toernooien laat ik nu dikwijls aan mij voorbij gaan. Ik heb andere dingen aan mijn hoofd. Wel probeer ik in de winter te gaan skiƫn, omdat dat, net als voor Bill, ook een passie voor me is."

Website Van Essen schoenen www.vanessenschoenen.nl

vanessen2 vanessen3