Marcel's Kaashandel

IMG 0902We pakken de draad weer eens op. In de serie “Wie is wie” zijn wij deze keer op bezoek bij Marcel en Annemarie van Marcel’s Kaas aan de Koniginnelaan 79 te Apeldoorn.

“Gisteren een pakket lekkere kaassoorten , samengesteld door Annemarie/Marcel gekocht. Wat een heerlijke kaas, fantastische smaak en nasmaak. Wij zijn echte kaaskoppen en het valt niet mee om tegenwoordig een zaak te vinden die echte kwaliteit levert, maar Marcel’s Kaas is een echte aanrader. Tot snel, we komen zeker terug.”

Als je in Apeldoorn over kaas praat of liever wilt proeven dan heb je het over Marcel’s Kaaswinkel. Maar eerst een stukje geschiedenis. Na een tijdje langs de deur venten in Apeldoorn en omstreken heeft Marcel de marktkraamplaatsen van Margriet Vunderink in 1999 overgenomen. “Venten was echter niet mijn ding”, aldus Marcel. “Op verschillende markten staan is veel leuker en gezelliger.” In 2002 opende hij een kaaswinkel in Deventer. De winkel aan Koniginnelaan kwam er in 2003 bij. "Deventer was helaas geen succes. Dus daar zijn we weer mee gestopt” vertelt Marcel. “De combinatie van winkel/markt werkte prima maar was wel erg druk en kostte extra personeel. Dat ging hem op een gegeven moment niet meer worden. Dus toen zijn we met de markten gestopt en zijn ons volledig op de winkel in Apeldoorn gaan richten. En met succes!”

“Hele deskundige mensen en een hele grote diversiteit aan heerlijke spullen!”

fotomarcelannemarieMarcel vertelt verder: “Het assortiment is in de loop van de tijd niet veel veranderd. De basis wordt bij ons gevormd door de Beemster kaas van t mes en de Noord-Hollandse Weydeland kaas. Deze laatste is volgens liefhebbers de lekkerste kaas van Nederland. Zacht en romig.
Beide soorten zijn verkrijgbaar in diverse varianten. Kies je voor smaak? Of heb je liever een magere kaas, light kaas of eentje met minder zout? Er is voor elk wat wils.
Kaas maken is mensenwerk. Zo roeren ze bij de Beemster de wrongel nog met de hand. Kan een machine dat niet? Misschien. Maar het oog van de kaasmeester weet nou eenmaal feilloos wat de hand moet doen. Zelfs als dat een beetje onhandig is. Daar wordt de kaas in dit geval extra lekker van. Echte kaas komt uit de Beemster."

“Kom hier al een aantal jaren voor m'n Beemster jonge kaas en af en toe een heerlijk stukje geit.”

Naast kaas vind je in de Marcel's Kaaswinkel ook andere lekkernijen: tappa's, tappenades, wijn, boter, olie en noten. "Voor de wijnen werken we samen met Henri Bloem aan de Asselsestraat. Dat is een mooie combi, lokaal elkaar met kwaliteit aanvullen", aldus Marcel. "Verder hebben we groot assortiment boeren- en buitenlandse kazen. Je ziet bijvoorbeeld nu kaasplankjes weer in de belangstelling staan. Dat verandert nog wel eens per seizoen. I.p.v. een toetje een Frans kaasplankje is weer hot."

IMG 0904“De enige plek in Apeldoorn waar Weydeland te koop is!”

Marcel en Annemarie gaan voor kwaliteit en niet voor de prijs: "daardoor hebben inmiddels veel Quick-leden de weg naar onze kaaswinkel gevonden". Openingstijden: maandag 13.00 - 17.30 uur; dinsdag t/m vrijdag 8.30 - 17.30 uur en zaterdag 8.00 - 16.00 uur. Je kunt ook via de website (https://marcelskaas.kaasbesteld.nl) bestellen, maar het is gezelliger om naar de Koniginnelaan te gaan en daar een keus te maken.

EP

“Een heel fijne kaaswinkel met kwaliteits kaas vers van het mes. Ouderwets gezellig met vriendelijk personeel.”