De Bie Reclame: om een boek mee te vullen

jeroen2Op het bedrijventerrein Stadhoudersmolen is De Bie Reclame gevestigd. Sinds 1997 produceert het bedrijf binnen- en buitenreclame voor vele klanten in-, maar ook ver buiten Apeldoorn. We hebben thuis afgesproken met Jeroen de Bie, al jaren de drijvende kracht van dit bedrijf. We praten niet alleen over zijn werk, maar ook zijn bijzondere relatie met Quick en sport in het algemeen.

De Bie Reclame in de loop van de tijd uitgegroeid van twee naar zes medewerkers. Tegenwoordig zijn de kerntaken: digitaal printen, autobelettering, groot formaat printen en spandoeken. Maar ook lichtreclame, raamdecoratie en totaalreclame behoren tot de mogelijkheden. Op de vraag welke projecten hem nu het meest zijn bijgebleven, antwoordt Jeroen: "De bewegwijzering van een compleet nieuw ziekenhuis in Hoofddorp. Daar zijn we zo'n zes weken aan het werk geweest om overal borden binnen het complex aan te brengen. Zoiets vraagt dan een aparte aanpak en het betekent vooral goed overzicht houden. Een ander bijzonder project waren de speciale borden voor de gemeente Enschede. Langs alle invalswegen moesten borden komen met daarop het nieuwe logo van de gemeente uitgespaard. Deze borden van 6 x 4 meter vervoerden we op een enorme oplegger, met daarachter een grote kraan om de betonnen voeten, frames en borden op hun plaats te krijgen. Daarvoor een offerte uitbrengen, vervolgens de opdracht binnenhalen is al een hele stap, maar dan het nog uitvoeren is ook weer een bijzondere uitdaging. Al met al mogen we niet klagen. We zijn er goed voor beloond."

Netwerken
"Het binnenhalen van dergelijke projecten gaat natuurlijk niet vanzelf", aldus Jeroen. "Door mijn vele netwerken loop ik gelukkig toch altijd weer tegen iets nieuws aan. Zo maak ik voor een groot deel van de makelaars in Apeldoorn de "Te Koop" borden voor of aan de woningen. Via de sportverenigingen en businessclubs ontmoet ik veel mensen die ook weer met opdrachten bij ons bij ons komen. Daardoor doen we ook weer mee aan projecten als het Glazen Huisje van Serious Request op de Deventerstraat en de ijsbaan op het Raadhuisplein afgelopen winter. Je kunt het niet zo gek niet bedenken of wij zijn er op een of andere manier bij betrokken." Ook voor Stichting 'Kleef, Stichting Tjommie of de Voedselbank staan we altijd belangeloos klaar om een bijdrage te leveren, of het nu om een paar spandoeken of een autobelettering gaat. Het leven draait niet alleen maar om geld verdienen. Samen iets tot stand brengen levert net zo veel voldoening op!

Sport
Het woord sport is gevallen. Sport speelt al heel lang een belangrijke rol in Jeroen's leven. Jeroen: "Ik vier dit jaar mijn 55ste verjaardag en heb daarvan zeker 45 jaar gesport. Niet alleen als tennisser maar ook als voetballer. Dit laatste doe ik nog altijd bij Robur (1x per week voetballen en 1x per week trainen). Met veel plezier dus. Bij Quick presteer ik de laatste jaren niet zoveel meer. Ieder jaar weer goede voornemens, maar het blijft beperkt tot 2x bardienst draaien. Missen doe ik het wel. Bij voetbal heb je als team wel veel lol, maar een sfeertje zoals op de tennisbaan is er niet. Er is geen contact met je tegenstanders. N afloop van een stevig potje gaan we niet bij elkaar zitten of samen aan de bar hangen. Nee, dat was bij Quick of tijdens de competitie of toernooien op andere parken wel anders. Alle leeftijdsklassen gaan met elkaar om, het maakt niet uit wat je doet of hoe je presteert, het blijft altijd gemoedelijk en gezellig. Als ik daar nog aan terugdenk..."

Ietje
Veel nieuwe leden zullen Jeroen misschien niet kennen of herkennen, maar de naam "De Bie" is toch wel een begrip binnen onze vereniging. Niet alleen door de (sportieve)aanwezigheid van Jeroen, maar ook door zijn overleden moeder, Ietje de Bie. Oud-leden zullen zich haar nog goed herinneren: altijd aanwezig als enthousiaste supporter op zaterdag en zondag. Zelf tenniste zij bij de Manege en bij Quick. De dochters hebben dezelfde spirit echter niet van hun ouders overgenomen. "In het begin is er wel poging gedaan ze voor tennis warm te krijgen, maar helaas is dat niet gelukt."

debie2Actief op alle fronten
Jeroen tenniste samen met een groep leden die je tegenwoordig nog zelden op ons park ziet, zoals Ole van Vliet, Hans Vervoort, Mick Tofani, Charles Steneker, Niels Langenberg en de inmiddels overleden Piet Braakman. Jeroen zegt: "Met deze mannen heb ik nog steeds veel contact. Vanuit deze groep is ook de eerste herenavond ontstaan. Ik zat in de evenementencommissie en zag zoiets op een ander park. Maar ook de themafeesten kan ik me nog herinneren. Tijdens de clubkampioenschappen was er altijd een feestavond met een gekke invalshoek. Zo ben ik nog eens als dame verkleed verschenen. Ik heb ook tien jaar de Quick Bazuin verzorgd samen met Coosje Wesselink, wijlen Jan Koster en Frits Prakke, dat was vooral voor de gezelligheid. En niet te vergeten de klaverjasavonden in de winter op donderdagavond, georganiseerd door wijlen Wiebe van der Mey." Het is inmiddels al laat geworden en we moeten het interview helaas afronden. Jeroen heeft nog genoeg gesprekstof over om een boek mee te vullen. Tot slot zegt Jeroen nog: "Draait de bar eigenlijk nog steeds op mijn horeca-papieren? Twintig jaar geleden kwam er steeds een ambtenaar op bezoek om te kijken of Quick wel de juiste horeca-papieren had. Ik heb toen aangeboden mijn papieren te gebruiken. Ik moest dan wel zo nu en dan (40 uur per week) in de bar aanwezig zijn. Nou, dat werd niet tegen de verkeerde gezegd. In die tijd woonde ik er bijna!"

EP